Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VAJKÉSZÍTÉS HÁZILAG (Bamaan receptje)

2009.06.11

Először is házitejszín kell hozzá. (Szerencsém van, mert a közelben van egy biofarm, ahonnan házhoz hordják a tejet. Így biovajat, biotúrót és időnként biosajtot csinálok.)
A tejet fél napra hűtőbe teszem (reggel hozzák) este lefölözöm róla a tejszínt, ha nem vagyok túl lusta, akkor ilyenkor felforralom. Ez fontos, mert sokkal tovább jó marad a vaj. Egy napot hagyom állni a hűtőben a forralt tejszínt. (Sokkal jobban fel lehet verni. Jártam már úgy, hogy pár órával forralás után akartam csinálni, de egyszerűen nem lehetett felverni.) Robotgépbe teszem és maximális fokozaton felverem. Az én gépemmel kell 15-20 perc, mire különválik a vaj és az iró. Kiszedem a vajat az iróból, formázom és beteszem a hűtőbe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sajt

(Gyenes Klaudia, 2010.11.18 11:27)

Kedves Bamaan.
Kérdésem lenne azzal kapcsolatban hogy hogyan kell sajtot készíteni,és hogy mennyi tej kell hozzá.Mondjuk 1 kg sajthoz.
Klaudia